V dnešní době je náročné mít cukr pod kontrolou. Skrývá se pod bezpočtem různých názvů a zkratek i v potravinách, kde by vůbec být nemusel. Naše tělo cukr potřebuje, ovšem jakmile ho má dlouhodobě nadbytek, spouští se v organismu nebezpečný řetězec příčin a následků, které ve výsledku významně zkracují délku života a snižují jeho kvalitu. Zejména v kombinaci se zrychleným životním stylem, stresem, nedostatkem spánku a kvalitní stravy si tak zakládáme na řadu vážných onemocnění.
Spolehlivým ukazatelem, že organismus volá o pomoc, je rostoucí hmotnost. Když cukr z potravy hned nespotřebujeme, uloží se v podobě tuku. Nadměrná konzumace cukru tedy přímo souvisí se vznikem obezity, která je už v některých částech západního světa ve stádiu pandemie. Obezita je jedním ze zásadních faktorů při rozvoji vážných nemocí, jako jsou choroby srdce a cév, onemocnění ledvin, kostí a jater nebo diabetes. Bývá doprovázena vysokým krevním tlakem, zvýšeným cholesterolem a krevním cukrem. Nadměrná hmotnost je také nebývalou zátěží pro pohybový aparát, zejména pak pro klouby.
Dlouhodobá konzumace stravy bohaté na přidaný cukr často vede k inzulinové resistenci. Hormon inzulin umožňuje vstřebávání cukru z potravy do buněk, které z něj čerpají energii pro své fungování. Pokud je však cukru příliš, buňky už ho nemohou přijmout a ten pak zůstává v krvi. Tělo se snaží přebytek krevního cukru řešit – uvolňuje další inzulin, ovšem buňky na něj přestávají správně reagovat. Mezi nejčastější důsledky inzulinové resistence patří cukrovka 2. typu a metabolický syndrom.
Už v roce 2001 bylo zjištěno, že v Česku trpí tímto syndromem 25-30 % populace. Dá se předpokládat, že dnes budou čísla ještě vyšší vzhledem k tomu, že životní styl mnoha skupin společnosti se příliš nezměnil. Metabolický syndrom zpravidla zahrnuje vysoký tlak, zvýšenou hladinu krevního cukru, inzulinovou rezistenci, nízkou hladinu dobrého HDL cholesterolu a břišní obezitu. Stejně jako inzulinová rezistence je přímo spojen s diabetem druhého typu, dále poškozením cévního systému či zraku. Metabolický syndrom vzniká kombinací několika faktorů. Hraje roli množství pohybu, genetika, prostředí a samozřejmě celková strava. Je však již uspokojivě prokázáno, že pití doslazovaných nápojů hraje velkou roli nejen při vzniku obezity a metabolického syndromu, ale také vysokého krevního tlaku, inzulinové rezistence, ztučnění jater a dyslipidemie.
Na přemíru cukru ve stravě reagují také mnohé bakterie a kvasinky v lidském těle. Například druh Candida albicans obvykle žije v rovnováze s prostředím a napomáhá správnému trávení. Je-li však vystaven stravě bohaté na cukr, může se přemnožit a způsobit plísňová onemocnění, migrény nebo alergie.
Zdravotní problémy způsobené nadměrnou konzumací cukru jsou spojité nádoby. Jde o vzájemně propojené komplikace, které společně vedou k vážným následkům. Drastické diety nejsou řešením. Stačí začít postupným zařazováním drobných změn, které ve výsledku mohou znamenat velký rozdíl a přinést zlepšení: nahradit cestu autem procházkou, místo přeslazeného nápoje zvolit přírodní nápoj bez cukru nebo omezit přísun uměle dobarvovaných a dochucovaných potravin.