Raw strava, syrová či živá strava je stále populárnější. Kdo by nechtěl do svého těla dostat maximum vitamínů, minerálů a dalších prospěšných látek, které se přirozeně vyskytují v čerstvých plodinách? Zvláště v dnešní hektické době, kdy ve stresu saháme po nevhodném jídle, je důležité věnovat pozornost tomu, co konzumujeme.
Proč je vhodné zařadit raw do jídelníčku?
Pod cizokrajnou zkratkou raw se skrývá jednoduchý princip stravování. Prostě jíte přirozené, převážně rostlinné potraviny, které neprošly nešetrnou tepelnou úpravou (nad 45 °C) a vyrostly v kvalitních podmínkách. Taková strava obsahuje velké množství tělu prospěšných látek, jako jsou vitamíny, minerály nebo vláknina. V raw food zůstávají zachovány i enzymy, které pomáhají při trávení a jsou značně citlivé na teplo (skoro žádný nepřežije teplotu nad 47 °C). Podobný případ jsou i vitamíny rozpustné ve vodě (například C nebo skupina vitamínů B). Zpracování při vysokých teplotách ničí také fytoživiny, jež jsou spojovány s prevencí řady civilizačních chorob – např. rakoviny. Pokud je pro vás důležité ekologické a etické hledisko, ideální volbou jsou veganské raw pochutiny. Mívají mnohem nižší uhlíkovou stopu díky jednodušší výrobě a nezatěžují organismus přemírou živočišných tuků. Raw pokrmy by vám neměly uniknout ani při zdravém hubnutí. Neobsahují totiž nadbytek cukrů či tuků a díky vláknině prodlužují pocit sytosti.
Harmonie je lepší než extrémy
Zlaté pravidlo zdravého životního stylu je všeho s mírou. Extrémy jsou nebezpečné a ve stravě to platí dvojnásob. Všechno, co každý den jíme, má přímý vliv na naše zdraví. Jak napsal už Hippokrates: „Nechť je lék potravou a potrava lékem.“ Pro zlepšení harmonie organismu a posílení celkového zdraví stačí zařadit pár jednoduchých pravidel, kterým nemusíme dávat žádné moderní nálepky. Je dobré sahat po potravinách, jež jsou co nejméně průmyslově zpracované. Čím blíže k přírodě, tím lépe. Hledejte tedy co nejčerstvější, přirozeně a trpělivě vypěstované plodiny a ty začleňte do svého každodenního jídelníčku.
Mlsání, za které vám tělo poděkuje
Spoustu dobrot z čerstvých potravin si můžete vyrobit sami, ať už jde o kaše, smoothies nebo saláty. Ovšem když je třeba sbalit si něco s sebou na výlety, do školy nebo do práce, pohodlnou volbou jsou tyčinky. Ideální volbu představují ty s jednoduchým, bezlepkovým a veganským složením. Přináší totiž tělu v zhutněné podobě množství živin, aniž by ho zbytečně zatěžovaly přidaným cukrem, aditivy a živočišnými tuky. Dnes už jsou naštěstí běžně k dostání, jen je třeba dát pozor na zavádějící reklamy a najít si tyčinky s kvalitním složením.
Zdroje:
https://www.medicalnewstoday.com/articles/7381
https://www.healthline.com/nutrition/raw-food-vs-cooked-food
https://health.clevelandclinic.org/raw-food-diet-is-it-healthier
https://theses.cz/id/irhjsh/20987995